Bang-for-your-Buck Kitchen Renovation Blends Outdoor Living

The original U-shaped configuration, with dated peninsula, had only one window to the home’s spectacular back patio. The space felt cramped, dark and uninviting.

Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Location
Port Moody, BC

SCOPE
Main Living, Kitchen, Patio

THE OBJECTIVE

To create an exceptional kitchen experience; this client wanted simple, cost-effective layout changes that yield huge bang-for-the-buck results.

HOW IT WAS ACHIEVED

The home’s back wall was opened to create an open view wall made of four foot wide windows. Existing window section transformed into elegant double French doors to deck. Painting the dark stained cedar ceiling white was a cost effective measure to brighten the space while showcasing the beauty of exposed structural beams that define this building style. A second kitchen access point from dining room on opposite end make for comfortable flow and open connectivity between kitchen, living room and patio, an ideal social hub, especially when entertaining.

KEY FEATURES

Back wall opened to incorporate four-foot-wide windows above sink and extended, primary working counter. Upper transoms extends glass to roof-line. Three-panel configuration co-exists comfortably with original post-and-beam structural supports and replicates front façade’s architectural detailing. Existing floor-to-ceiling window section transformed into elegant, double French doors to deck.

Living-room’s interior fireplace wall (separating kitchen/living room) extended four-feet into dining-room creating space for second kitchen access point at opposite end. Solution was found as alternative to removing/repositioning fireplace vent; on kitchen side, vent enclosed with can-depth cabinet flanked by full-depth broom closet on right and built-in “roll-top” desk below appliance garage and display shelving on left. This new “floating wall” creates natural, circular traffic flow between kitchen and living-room.

  • property backing into mountain-side prohibited addition; window wall immerses the home within nature's backdrop
  • continuity enhanced by key component placement of island and doors, while circular traffic flow created by floating fireplace wall
  • cedar ceiling painted white; cost-effective brightening / showcasing of exposed structural beams
  • high-gloss white upper cabinetry and pantry wall
  • wood grain lower cabinetry and island base
  • grey-green Cambria quartz countertop
  • functional stainless farmhouse style sink
  • 'Hershey Kiss' pendant lights
  • energy efficient gas range
  • built-in roll-top desk in pantry wall

This was our first foray into the world of home renovations and we are so pleased to have chosen TQ. In a housing market such as Metro Vancouver’s, now more than ever, your home is the biggest investment you will ever make. Our home’s value increased substantially post renovation which is good news. But even better news—because it truly is a home to us more than an investment—our quality of life in our home has increased! TQ helped gave us an updated home that we can entertain in, and one that we love coming home to at the end of a long work day. I recommend them highly.

- Sandy & Alan, Port Moody Homeowners