Guts to Glory Whole House Bungalow Renovation

A Renovated Open Concept Full Gut Makeover of a Post War Bungalow in Sunset Park Vancouver.

This renovation of a 50’s-era, post war bungalow offers sophistication and comfort with it’s newly minted style. From the street, the house looks almost as it always has. It blends in perfectly with the other quaint bungalows lining the street. The interior is a different story. The house was completely renovated to make way for a new layout on the main and lower levels. This 2,059 sf single-family home was stripped to the studs and all electrical, mechanical and heating were upgraded to the latest energy saving features.

The homeowner wanted a whole home makeover which involved reconfiguring the kitchen, bathroom and bedrooms on the main floor, while transforming the basement into a spacious rental suite. Updated for urban living, the main entrance was moved to compliment the ambient flow of the hyper-modern, open-concept kitchen, dining and living area, featuring a floor-to-ceiling gas fireplace. Once dark and somber, this bungalow is now airy and bright, inclusive of custom millwork, on-trend bronze fixtures and a single-slab countertop island — a vibrant space for entertaining friends and family.

Location
Sunset Neighbourhood, Vancouver

SCOPE
Full Gut Renovation, Whole Home Makeover with New Income Suite

SQFT
2,059

THE OBJECTIVE

To perform a whole house renovation reconfiguring the upper-level floorplan for an open concept kitchen-dining-living area and converting the lower level into a legal income suite. The client wanted sole access to the backyard and limited to their own private use.

HOW IT WAS ACHIEVED

The 2,059 sf single-family home was stripped to the studs and all electrical, mechanical, and heating were upgraded to the latest energy saving features. The basement was converted into a spacious, bright, legal income suite with modern features. The rear basement entrance was moved to the location of the original front entrance steps and now descends a 1/2 flight to the lower level rental suite. The upper level entrance is replaced with a free-standing, straight run staircase. This strategy achieves the homeowner’s privacy and isolates the backyard from multi-family living. The lower level suite is also an age-in-place option for the homeowner’s retirement —  switching the upper level as the future income source.

KEY FEATURES

This neighborhood was originally called South Hill by early residents. Homes such as this ‘Mid-Century Builder’ emerged after WWII to provide inexpensive housing for returning soldiers and their families.  As the population of Vancouver grew in the 1950s and 1960s, housing had to be built fast to accommodate them. Function rather than style was its defining feature. This bungalow is now airy and bright, inclusive of custom millwork, on-trend bronze fixtures and seamless slab quartz countertops and backsplash. The master suite is bright and sunny with a frost glass barn door closet. The lower level space is particularly thoughtfully laid out. This house represents the leading edge in terms of wiring, control systems, energy efficiency and home comfort systems.  Once this renovation was complete, we celebrated with the homeowner! Take a peak at our ‘Renovation Reunion’ pictures here.

Project Recognition

This home was featured in the 2018 Parade of Renovated Homes, hosted annually by the Greater Vancouver Home Builder’s Association (GVHBA).

  • Black porcelain lined linear gas fireplace with floor to ceiling K2 Stone ledge stone veneer surround.
  • Brushed bronzed Kohler Purist® Collection fixtures throughout the main level offer a luxurious, trendy quality.
  • Matte black fixtures elegantly juxtapose the white and grey countertops in the kitchen.
  • Grain matched bamboo custom millwork provides the client with a superior product specifically based on their ideas and vision.
  • Chrome and brushed bronze fixtures paired with the stainless-steel appliances in the rental suite continue the luxurious feel of the home.
  • Statuario Fantastico® seamless slab quartz countertops kitchen island.
  • Painted wood and glass doors allow for natural light to flow between rooms.
  • Built-in modern gas cooktop and convection oven.
  • Kitchen wall removed and reconfigured for open concept kitchen, dining and living area.
  • Floor to ceiling kitchen pantry with handleless flat panel cabinets in high gloss acrylic.
  • Eurostyle® Streetwise Avant-Garde waterproof vinyl plank flooring on upper level.

The construction team was fantastic and exceeded my expectations in how much they cared about the job and about meeting my expectations for the final outcome. Even my neighbours have commented to me that the construction crew does good work. My neighbours have also commented on how nice and friendly the TQ team have been since construction started on my home. Aaron has also gone above and beyond in being available to answer my questions and concerns, even outside of his work day. Throughout the process, every TQ team member I met has indicated that they are available if there are problems.

- Vancouver Homeowner