Graceful on Granville

Homeowners had to decide between the renovation of 2 homes, their desire was to create a sophisticated Manhattan inspired interior that honoured the heritage elements of their Shaughnessy home. The attic was requested to be transformed into a room to honour the clients’ life philosophy, it is a not-to-be-missed gem.

Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Location
Vancouver, BC

SCOPE
Whole home renovation with attic addition

SQFT
4000

THE OBJECTIVE

To restore the home’s heritage character while honouring the client’s desire for a modern, spiritually inspired tranquil ambiance.

HOW IT WAS ACHIEVED

Heritage styling including traditional curved ceiling corners and high-relief crown moulding (lost during a previous renovation) were restored throughout the main floor. Complete rejuvenation brought the traditional home up to date.  A sophisticated master suite was created for adult retreat, luxurious dressing room created with space claimed from adjacent office, the remainder of which was utilized to allow for a proper staircase, replacing folding ladder style hatch access, to an attic space increased to create a tranquil meditation/music room.

KEY FEATURES

Many features of the home’s heritage detailing were lost during a previous renovation, the restoration of original high-relief plaster details, mouldings and curved ceilings required patient attention to detail. The home has a sophisticated Manhattan inspired aesthetic that although heritage in flavour utilized bold punches of colour and timeless classic furnishings to bring the home completely up to date.

The kitchen had a small segregated mud-room that has been combined into the open concept culinary hub with an extension of the custom cabinetry that now serves the purpose of ‘drop-zone’ without having the entry closed off and impeding the space. Non-structural refinishing transformed main floor den into a dramatic masculine retreat. Second floor ensuite and office were reconfigured into an adult oriented master-suite that includes walk-in closet and dressing room with on-demand hot water for morning coffee/tea. The ensuite features a frameless glass shower and dual sink vanities; the freestanding soaker tub (relocated to exterior wall) is framed by a stone bench that extends through the shower.

The expansion of the home’s attic, and improved curb-appeal addition of 3 dormer windows, meant an invasive roof removal performed during winter requiring the entire building to be enclosed with scaffolding and semi-permanent wrap.

Project Recognition

CHBA-BC Provincial Georgie Award 2016 FINALIST – Best Residential Renovation over $800,000

GVHBA Ovation Award 2016 FINALIST – Best Any Room Renovation (Attic Sanctuary)

  • New dormer windows enhance curb-appeal
  • Modern yet timeless Manhattan aesthetic
  • Innovative steel cranked box-beam
  • 3 new or updated fireplaces
  • Four-foot globe chandelier
  • Swarovski crystal railings
  • Marble slab island
  • Induction cooktop
  • Retractable down-fan
  • Masculine main floor den retreat
  • Dressing froom with hot water on demand
  • Electric car charging unit in garage

They were very helpful through the whole project, through the design phase they led us through step by step, helped me to carry out the vision that I wanted for this house. When the home was first finished and I walked into the house, I was very very pleased and couldn’t believe that everything that I had wanted and dreamt for it was happening – it took place.

- Grace, Vancouver Homeowner