Blenheim Simplicity

This 1930s heritage home needed to be redesigned for compatibility and to reflect not only the history of the neighbourhood, but also that of the home itself.

Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Location
Vancouver, BC

SCOPE
Whole Home

THE OBJECTIVE

To improve compatibility of the home within its neighbourhood and cohesion of design within the home itself.

HOW IT WAS ACHIEVED

The unused attic was reclaimed and converted into a modernized, newly insulated, comfortable and livable master suite; a new, expanded bathroom was created with better access and vastly improved headroom over the tiny pre-existing shower stall.

KEY FEATURES

Main floor finishing details were brought onto the upper level and all new work matched to the heritage style. Changes to the floor space improved circulation in the bedroom.

Natural materials are showcased in flooring, trim carpentry and doors. Storage, accessory rooms and art displays were incorporated in under-utilized spaces.

Entry was revitalized with a new front door, and energy efficient windows replaced the originals. New insulation was installed throughout the upper floor, behind the new drywall. Low-VOC clear finishes and environmentally-friendly wood trims and floor stains were used.

Project Recognition

CHBA-BC Georgie Award WINNER

  • integrated art display wall
  • natural materials highlited
  • functional main floor
  • energy efficient windows
  • low-VOC finishes