Yale Kitchen

Homeowner wanted to eliminate an underutilized breakfast nook, and transform the kitchen, already established as the hub of this home, into a more functional space for the busy young family.

Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Location
Vancouver, BC

SCOPE
Addition, Kitchen, Mudroom / Office

SQFT
597

THE OBJECTIVE

To eliminate un-used space by creating an open concept social greatroom that the family would find much more functional as the central hub in their busy home.

HOW IT WAS ACHIEVED

Kitchen’s dining partition was removed, creating space for integrated centre island flooded with natural light from 2 new skylights, a much more functional space for this busy family. Four, floor-to-ceiling cabinets create a lineal ‘mud room’ featuring a children’s winter wear warming drawer and ‘crash-landing’ home office space for mom.

KEY FEATURES

The kitchen island’s dramatic angles allow for a wider than average section; appropriate space for the family’s casual dining and location for homework interaction. Storage and counter space are more than doubled in this new kitchen, and new double French doors allow access to a south facing entertainment patio.

The eight-foot addition means greater size for entertaining and unimpeded traffic circulation. The addition holds 2 new skylights in a vaulted ceiling. The sink is re-positioned into this new area under a window that exposes a previously hidden garden view, a second new window opposite this garden view, captures panoramic harbour views.

  • eight foot addition with vaulted ceiling
  • 2 new skylights and view capturing windows
  • dramatic angled quartzite topped island
  • south facing entertainment patio
  • built-in office space
  • linear 'mud room' cabinetry
  • space for coats and school bags
  • radiant heat ventilated shoe drawer

Doug, Nelson, Nick and the rest of the gang have been awesome! I really appreciate the great job they are doing.

- Vancouver Homeowner