Burnaby Home Renovation creates an Indoor-Outdoor Oasis

The homeowner engaged TQ Construction for this Burnaby Home Renovation. The home was no longer delivering the impact that initially drew him to buy it almost 25 years ago. The house has good bones, and a great location in an established neighbourhood, but needed some serious updating. The resulting renovation is an indoor-outdoor oasis endearingly referred to as Lynndale Retreat; a classy bachelor pad with west coast wow!

Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Location
Burnaby, BC

SCOPE
Whole House Renovation (full interior, exterior - deck, windows, doors)

SQFT
3,552

THE OBJECTIVE

Client requested a contemporary, clean, uncluttered and masculine aesthetic for this Burnaby home renovation. Design was driven by passion for cooking and entertaining. Desire for the enjoyment of a peaceful spa-like retreat, led to an ensuite design fused of modern & Asian styles; creating elegance thru a minimalist design approach.

HOW IT WAS ACHIEVED

The loved and solidly-built but dated home was made open-concept with a seamless flow between indoor/outdoor spaces. Disconnected kitchen, family-room, and eating-area were combined. The resulting great-room features central floor-to-ceiling, double-sided fireplace with walk-through access to kitchen on either side. Oversized ensuite rivalling a luxury locker room with standalone tub and no-threshold walk-through shower (with bench seat & full height tiling) accessed from either side of single floor-to-ceiling frameless-glass panel.

KEY FEATURES

Great-room’s two-sided fireplace floats in floor-to-ceiling concrete finished porcelain tile surround. Visual separation between cooking and lounging area achieved.

Existing narrow rear deck is expanded to allow for the kitchen-access to barbecue area; and glass-covered pergolas allow for year-round use.

Built-in beverage/coffee station, warming drawer, and flush-mount microwave (in-island) accessible from patio or kitchen: ideal when entertaining.

Two skylights carefully cut into original cedar-lined cathedral ceiling over the kitchen island increase natural light.

Commercial grade engineered oak flooring is durable & low-maintenance; it’s black-lacquered, (wire-brushed and white-washed) finish creates visual continuity throughout main floor creates rich textural element and enhances sense of openness.

Laundry features roll-up garage door concealing the machines – accessed without hallway encroachment, visually consistent with clean masculine theme.

 

Project Recognition

CHBA-BC National SAM Award 2014 WINNER -Best Whole House Renovation

CHBA-BC Provincial Georgie Award 2014 FINALIST – Best Residential Renovation $300,000 – 499,999

GVHBA Ovation Award 2015 FINALIST – Best Kitchen over $100,000

  • Open concept greatroom
  • Contemporary masculine interior design
  • 'Floating' 2-sided floor-to-ceiling fireplace
  • Accessible no-threshold ensuite
  • Indoor outdoor flow ideal for entertaining
  • Built-in beverage/coffee station
  • Covered kitchen accessed barbecue area
  • Mason-jar pendants add playful/adjustable task/mood lighting
  • Durable commercial grade flooring
  • Roll-up 'garage door' conceals laundry

It’s changed the way I live…  I had this huge house, but really only used three rooms… I now live in the whole home compared to just 20 percent of it.

- Guy, Burnaby Homeowner